HTML

Egy hang blogja

Közélet, politika, történések. Az én hangommal. Nem világ-megváltok, nem eldöntök. Csak közlöm, mert hátha érdekel valakit egy hang. Egy szürke hang...

facebook

Friss topikok

Címkék

1956 (1) 444.hu (1) 4K! (2) Angela Merkel (1) Ángyán József (2) átlátszó.hu (1) ATV (1) Baja (2) Bajnai (3) Bajnai Gordon (16) Balaton Sound (1) baloldal (23) bank (1) blog (1) Bokros Lajos (5) Botka László (1) Budapest (1) Centrum Párt (1) civil mozgalom (1) cm (1) Cseh Miklós (1) Daneil Cohn-Bendit (1) demokratikus szocializmus (1) devizahitel (1) devizahitelesek (1) DK (4) Dopeman (1) E14 (3) Együtt2014 (1) Együtt 2014 (19) egy hang (1) egy hang blogja (1) éhségmenet (1) ellenzéki összefogás (5) EU (2) Európai Unió (3) facebook (2) Farkasházy (2) Fenyvessy Zoltán (1) Fidesz (6) FKgP (3) Fodor Gábor (1) Gréczy Zsolt (1) gyűlölet (1) Gyurcsány (2) Gyurcsány Ferenc (8) Hajdú-Bét (2) hazaáruló (1) Hegedüs Péter (2) hurrá (1) index (1) indulás (1) Istvánffy András (1) JESZ (1) Jobbik (1) jobboldal (2) jogegyenlőség (1) Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (1) Kádár János (1) KDNP (1) Keller László (1) kisgazdák (1) Kóka János (1) kommunista (2) Kónya Péter (2) kormány (1) korszakváltás (5) Közösség a Társadalmi Igazságosságért (1) KTI (1) Kuncze Gábor (3) Kúria (1) lájk (2) liberális (4) Liberális Párt (6) like (1) LMP (6) Magyar Munkáspárt (3) MDF (4) média (1) melegfelvonulás (1) Mesterházy Attila (8) MIÉP (1) Milla (1) miniszterelnök-jelölt (1) Modern Magyarország Mozgalom (2) Molnár F. Árpád (1) MOMA (1) MSZDP (4) MSZMP (2) MSZP (14) Munkáspárt 2006 (1) Negyedik Köztársaság Párt (4K!) (3) Németország (1) Nemzeti Válogatott (1) Népi Front (2) Orbán-lányok (2) Orbán Viktor (8) PM (1) politikai közép (1) Pride (1) rendszerváltás (3) Rui Tavares (1) Schiffer András (1) Schmuck Andor (4) Seres Mária (1) Szász Károly (1) szavazás (1) SZDSZ (6) Székesfehérvár (1) SZEMA (2) Szili Katalin (2) Szilvásy Péter (1) SZOCDEMEK (2) Szociális Unió (2) szocializmus (3) szoci mamutok (1) Szolidaritás (2) Tarlós István (1) Tavares jelentés (1) Tóth Zoltán (1) Ujhelyi (2) Ungár Klára (1) választás 2014 (17) videófelvétel (2) Wallis (1) Címkefelhő

Első fokon bejegyezték a Negyed Köztársaság Pártot (4K!), melynek alapprogramját már ismerhetjük, konkrét választási programját pedig ősszel láthatjuk. Mint ahogy az is ősszel derül majd ki, hogy az LMP-vel indulnak, vagy önállóan. Ami biztos: a Parlamenti mandátumért nem adják fel rendszerváltó terveiket, elveiket - sem Gyurcsánnyal, sem a "neoliberális exminiszterelnök" Bajnaival, sem Schmuck Andorral, sem az MSZP-vel nem akarnak közösen kormányozni - az elmúlt negyed évszázadot együtt küldenék a süllyesztőbe. Mi lenne helyette? Új, negyedik köztársaság, hosszú távban gondolkodó fejlesztő állammal, valódi népképviselettel, oligarchák nélkül. Istvánffy Andrással, a Negyed Köztársaság Párt elnökével beszélgettem.

Egy hang kérdezi: Amikor interjút kértem Öntől, - no, nem ez adta az ihletet - előtte pár órával olvastam, hogy első fokon bejegyezte pártjukat a bíróság. Mindenhol lehetett olvasni, hogy nem egyszerű procedúra előzte ezt meg. Nem is erről kérdezném, hiszen valószínűleg az olvasóknak már a könyökükön folynak ki a pártalapításokról szóló hírek. A személyes élményeit, véleményét kérdezném a bejegyzési folyamatról. Mi a véleménye, mi állhat valójában a hátterében annak, hogy ilyen lassan jegyezték be a 4K!-t? Nem lehetséges, hogy pusztán a bíróság leterheltsége?

Istvánffy András válaszol: Talán érdemes tételesen elmesélni az eljárást. A bejegyzésünk első köre fél évig húzódott, ezalatt kétszer váltották le a bírót az ügyről – az elsőt a fideszes nyugdíjtörvény alapján küldték menet közben nyugdíjba – végül több hiánypótlás után, ami során megismételtették az alakuló kongresszusunkat is, a harmadik eljáró embernél jegyezték be első fokon a pártunkat. Ez volt tavaly novemberben Ezután az ügyészség megtámadta a párt bejegyzését, belekötött az alapszabályunk több pontjába, szerintünk alap nélkül. Tíz oldalban cáfoltuk az ügyészség érveit. Ezután a másodfokú bíróságra került az ügy, ami az ügyészség egyes kifogásait jóváhagyta, másokat elutasított, és még újabb kifogásokat is hozzácsapott. Ezután visszakerült az ügyünk első fokra. Megtartottuk a második megismételt alakuló kongresszusunkat és megcsináltuk a kért változtatásokat. Ezután váratlanul ismét visszadobták a papírokat, újabb dolgokba kötve bele és harmadik ismételt kongresszust kérve. Eddig a pontig voltunk türelemmel. Ezután tüntettünk a Fővárosi Törvényszék előtt és a nyilvánosság elé vittük az ügyet. Meglepő fordulat következett: a papírok beadása után rekord sebességgel, két nap alatt bejegyezték a pártot. Ön szerint ez pusztán a bíróság leterheltsége?

Mind az ügyészség, mind a bíróság részéről előfordult, hogy törvényi hivatkozás nélkül kértek változtatásokat az alapszabályunkban. Mert csak. Mert megtehetik.

Ha a személyes tapasztalatomat kérdi: részt vettem már több egyesület alapításában is, ott sem ment minden elsőre, de néhány hónap alatt mindegyik ügy végére pont került. Amit a 4K!-val végigcsináltattak, az teljesen extrém volt.

Mint arra az előző kérdésemben is utaltam, sorra jegyeztetik be magukat a pártok Magyarországon, a választásokhoz közeledve. Jellemzően baloldali pártok, mint Önök, vagy éppen az Együtt – a korszakváltók pártja (azaz az Együtt 2014). De nem régen alakult egy radikális baloldali párt, a Népi Front is. Ön szerint mi ennek az oka? Még mindig ennyien keresik a helyüket a balliberális oldal 2010-es bukása után?

Az Együtt nem baloldali párt, nem is tartja magát annak, és egy neoliberális ex-miniszterelnök vezeti. Új pártok alapítására az utóbbi időben a hagyományos politikai tér jobboldalán is sor került. Ez normális folyamat, minden ciklusban születnek új pártok. Ha nem alapítanának pártokat, szerintem annak kellene az okait keresni.

 

Ha már E’14. Ha jól tudom, a Negyedik Köztársaság párt sem az Együtt 2014 szövetség, sem az MSZP által kezdeményezett Szövetség a változásért címet viselő ellenzéki egyeztetéseken nem vesz részt. Ennek mi az oka? Nem hisznek a közös kormányváltásban?

A 4K! azért született, hogy a rendszerváltás igazságtalan rendszerével szemben érjen el változást. Ha beolvadtunk volna az igazságtalan rendszer egyik prominens figurájának új pártjába, azzal elárultuk volna az elveinket.

Amikor Mesterházy Attila a télen meghívott minket az ellenzéki programegyeztetésekre, azt válaszoltuk, hogy az ellenzéknek fölösleges mindenre kiterjedő programban megállapodnia, hiszen ez lehetetlen, mást képviselünk. Ez éppen az Orbán Viktor által felállított csapda, összekényszeríteni egymással összeférhetetlen erőket. Azt javasoltuk, hogy állapodjunk meg abban, amiben egyetértés van, a köztársaság újraalapításában. Miután demokratikus, népi alkotmányozás után népszavazás fogadja el az új alkotmányt, nyomjuk meg a restart gombot, és 2015-ben következzen új, tisztességes, korrekt választás, ahol szabadon meg tudja magát mindenki méretni. Ez persze azt jelentené, hogy a szociknak egy év után vissza kellene adniuk az Audik kulcsát. Nem tetszett nekik az ötlet. Így nem vettünk részt az egyeztetéseken, mivel nem kívánunk közös gazdasági programot írni Gyurcsánnyal vagy Schmuck Andorral.

 

Nem félnek attól, hogy a kormányváltás gátjává válnak ezzel?

Pont ellenkezőleg. Nagyon sokan vannak ma úgy, hogy pokolba kívánják Orbán rendszerét, de soha nem szavaznának a szocialistákra. Ha Orbánnal szemben az egyetlen alternatívát a szocialisták jelentik, akkor biztosan marad az Orbán-rendszer.

 

És hogy állnak az egyeztetések az LMP-vel? Olyan információkat is lehetett hallani – ha jól emlékszem, pont egy Önnel készült tv-interjúban hallottam – hogy együtt indulnak a jövő évi választásokon.

A 4K! és az LMP természetes szövetségesek, mint olyan erők, amelyek kitartottak a rendszerkritikai irány mellett. Ezek a pártok nem csak az Orbán-rendszert, hanem az elmúlt 20 évet akarják meghaladni. A 2014-es együttműködés konkrét formájáról még nem született megállapodás. Várhatóan őszre fognak ezek a kérdések tisztázódni.

 

Istvánffy András a Negyedik Köztársaság Párt (4K!) elnöke.

1981-ben, Budapesten született. Az ELTE-n végzett magyar-kommunikáció szakon, majd több civil szervezetnek, és kisvállalatoknak dolgozott sajtósként. 2009-től a 4K! mozgalom koordinátora, majd a párt alapítója.

Önök baloldali párt. Hogyan értékelik az európai baloldal Tavares-jelentését, a hazánkat ért külföldi támadásokat, melyek jellemzően az európai szocialisták, liberálisok és zöldek pártjaitól érkeznek?

A 4K! egyike volta az első mozgalmaknak, amely tiltakozni kezdett a magyar jogállam leépítése ellen. Azokat a tényeket, amelyeket a Tavares-jelentés megfogalmaz, a hazai ellenzéki mozgalmak már számtalanszor elmondták. Magyarok tízezrei tüntettek rendszeresen ezek miatt a problémák miatt. Nevetséges, hogy Orbán Viktor úgy próbálja beállítani, mintha a Tavares-jelentéssel a magyar népet érte volna támadás. Nem a hazánkat érte kritika, hanem Orbán Viktort. Orbán Viktor pedig nem egyenlő Magyarországgal, bármennyire is ez az ambíciója.

 

Önöknek milyen nemzetközi kapcsolataik vannak, akár az Európai Unión belül, akár azon kívül? Rendelkeznek komolyabb külföldi támogatással? Elvi, erkölcsi, de éppen akár anyagi támogatásra is gondolok.

A rendszerkritikus európai baloldallal építünk kapcsolatokat. Kapcsolatban vagyunk a svéd Balpárttal, a német Linkével, az Európai Balpárttal, és a kelet-európai újbaloldali mozgalmakkal, értelmiségi csoportokkal. Különösen ők utóbbiak jelentenek számunkra nagyon fontos szellemi támogatást. A posztkommunista blokkban ugyanis mindenhol hasonló társadalmi és politikai problémák vannak, amelyekre az itt felnőtt új generációnak kell válaszokat találnia, ezeket nem lehet nyugatról másolni. Anyagi támogatást nem kapunk külföldről.

 

Pártjuk nevéből az derül ki, hogy Önök egy új köztársaságot szeretnének Magyarországon. Miben különbözne ez az előzőektől, vagy akár csak a mostanitól? Miben látják a negyedik köztársaság lényegét akár politikai, társadalmi, gazdasági szempontból?

A harmadik köztáraság az elitek köztársasága volt, ahol az oligarchák megszállták a magyar államot. Az Orbán-rendszer ennek a folyamatnak a végpontja. Valódi közös önrendelkezésre nem volt lehetősége az embereknek, pedig a köztársaság éppen erről szólna.

Egy új, negyedik köztársaságnak, ami nem csak szavakban köztársaság, a mindennapi emberek részvételével, népi alkotmányozással kell megszületnie, és nem elitcsoportok paktumaival, mint a harmadik köztársaság. A negyedik köztársaságnak részvételi demokráciának kell lennie. Szerintünk ennek részeként kulcsfontosságú, hogy a politikusok visszahívhatók legyenek.

 

A jelek hol arra utalnak, hol pedig ellene, hogy az MSZP és az Együtt-PM meg fog egyezni a közös indulásról. De ennek az együttműködésnek több kisebb szervezet, párt lesz a tagja, jól lehet, ez a két párt lesz a legnagyobb. Önnek mi a személyes véleménye arról, hogy egy olyan szövetség, amely már a választási indulásban ilyen nehezen jut dűlőre, amely szövetség már abban sem tud belső, és külső harcok nélkül megegyezni, hogy kiket indítsanak a 106 egyéni körzetben, a közös listán, valamint ki legyen a miniszterelnök-jelöltjük, hogyan tudnak majd együtt kormányozni egy esetleges választási győzelmet követően? Hogyan tudnak majd akkor a különböző kormányzati tisztségek elosztásáról, személyi kérdésekről megegyezni, és sikeresen, együtt, széthúzás és acsarkodás nélkül kormányozni? Vagy talán éppen emiatt tart ettől a formációtól a 4K?

Ezt a kérdést szerintem nekik kellene feltennie.

 

De, hogy Önökről is többet tudhassunk meg. Mikor tárják a választók elé programjukat, akár önállóan, akár az LMP-vel közösen?

A 4K! a 2012 tavaszi alakuló kongresszusán elfogadta az új párt Alapprogramját. Ez egy speciális program, amivel más pártok nem rendelkeznek. Az Alapprogram a hosszú távú víziót rögzíti, és csak a kongresszus változtathatja meg, hogy ne a mindennapi politikai érdekek mentén sodródjon, hogy mit képvisel a párt. Nem szeretnénk, ha a programunkat PR-guruk írnák, mint egyes oligarchapártoknál. Az Alapprogramunk kialakításában a teljes tagság részt vett, először személyesen a helyi csoportokban, majd részletes online vita és szavazás volt a javaslatokról.

A választási programunk a most végrehajtható konkrét, számszerűsíthető intézkedésekről szól. Ennek egyes önálló részeit már ősszel bemutatjuk, teljes formájában pedig a tél végére várható.

 

Végül, de nem utolsó sorban. Miben látja Ön és pártja a legfőbb kitörési pontokat az ország gazdasági helyzetét illetően, amit a jelenlegi kormány nem vesz észre, vagy nem használ ki kellőképpen?

Magyarország félperifériás ország, a rendszerváltás után ilyen pozícióban kapcsolódott be a világgazdaságba. Ezt a helyzetet meg kell változtatni. Ehhez fejlesztő államra van szükség, vagyis hosszú távú, bizonyos hazai tulajdonban lévő, exportképes ágazatokat preferáló stratégiára, amihez az állam hozzáilleszti az oktatáspolitikáját, iparpolitikáját és az adórendszert. Az Orbán-kormány pont az ellenkező irányba halad, a nemzeti retorika ellenére ők továbbra is a multik összeszerelő üzemeként képzelik el az országot, még kiszolgáltatottabb munkaerővel, mint az elmúlt 20 évben bármikor.

Köszönöm az interjút!

Címkék: rendszerváltás baloldal MSZP LMP Orbán Viktor 4K! Gyurcsány Ferenc Mesterházy Attila Bajnai Gordon választás 2014 Együtt 2014 Schmuck Andor MSZDP Istvánffy András Negyedik Köztársaság Párt (4K!)

komment

süti beállítások módosítása