HTML

Egy hang blogja

Közélet, politika, történések. Az én hangommal. Nem világ-megváltok, nem eldöntök. Csak közlöm, mert hátha érdekel valakit egy hang. Egy szürke hang...

facebook

Friss topikok

Címkék

1956 (1) 444.hu (1) 4K! (2) Angela Merkel (1) Ángyán József (2) átlátszó.hu (1) ATV (1) Baja (2) Bajnai (3) Bajnai Gordon (16) Balaton Sound (1) baloldal (23) bank (1) blog (1) Bokros Lajos (5) Botka László (1) Budapest (1) Centrum Párt (1) civil mozgalom (1) cm (1) Cseh Miklós (1) Daneil Cohn-Bendit (1) demokratikus szocializmus (1) devizahitel (1) devizahitelesek (1) DK (4) Dopeman (1) E14 (3) Együtt2014 (1) Együtt 2014 (19) egy hang (1) egy hang blogja (1) éhségmenet (1) ellenzéki összefogás (5) EU (2) Európai Unió (3) facebook (2) Farkasházy (2) Fenyvessy Zoltán (1) Fidesz (6) FKgP (3) Fodor Gábor (1) Gréczy Zsolt (1) gyűlölet (1) Gyurcsány (2) Gyurcsány Ferenc (8) Hajdú-Bét (2) hazaáruló (1) Hegedüs Péter (2) hurrá (1) index (1) indulás (1) Istvánffy András (1) JESZ (1) Jobbik (1) jobboldal (2) jogegyenlőség (1) Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (1) Kádár János (1) KDNP (1) Keller László (1) kisgazdák (1) Kóka János (1) kommunista (2) Kónya Péter (2) kormány (1) korszakváltás (5) Közösség a Társadalmi Igazságosságért (1) KTI (1) Kuncze Gábor (3) Kúria (1) lájk (2) liberális (4) Liberális Párt (6) like (1) LMP (6) Magyar Munkáspárt (3) MDF (4) média (1) melegfelvonulás (1) Mesterházy Attila (8) MIÉP (1) Milla (1) miniszterelnök-jelölt (1) Modern Magyarország Mozgalom (2) Molnár F. Árpád (1) MOMA (1) MSZDP (4) MSZMP (2) MSZP (14) Munkáspárt 2006 (1) Negyedik Köztársaság Párt (4K!) (3) Németország (1) Nemzeti Válogatott (1) Népi Front (2) Orbán-lányok (2) Orbán Viktor (8) PM (1) politikai közép (1) Pride (1) rendszerváltás (3) Rui Tavares (1) Schiffer András (1) Schmuck Andor (4) Seres Mária (1) Szász Károly (1) szavazás (1) SZDSZ (6) Székesfehérvár (1) SZEMA (2) Szili Katalin (2) Szilvásy Péter (1) SZOCDEMEK (2) Szociális Unió (2) szocializmus (3) szoci mamutok (1) Szolidaritás (2) Tarlós István (1) Tavares jelentés (1) Tóth Zoltán (1) Ujhelyi (2) Ungár Klára (1) választás 2014 (17) videófelvétel (2) Wallis (1) Címkefelhő

Ma tartja kongresszusát a felemás megújuláson átesett, kormányváltásra készülő (vagy nem?) MSZP. Az országos listáról egy-két "mamut" kiesik, azonban nem mindenki - Botka László szegedi polgármester a lista második helyét kapja, és bár életkora nem indokolná, pártbéli tevékenysége alapján ő is a régiek közé sorolható.

Sok cikk, híradás foglalkozik a mai MSZP-kongresszussal, és még több fog az elkövetkezendő órákban, napokban. Én a véleményem írom meg erről.

Lendvai, Szekeres, Nyakó - és lehetne még a neveket sorolni - kiszorulnak a jövő tavasszal megalakuló országgyűlésből - de vajon valóban háttérbe küldi Mesterházy a régi arcokat, vagy ahogyan szocialista vezetők fogalmaznak: a "mamutokat"? Korántsem.

Kezdjük azzal, hogy Szanyi Tibor, Ujhelyi István és Veres János fogja vezetni az MSZP EP-listáját. Jó taktika, kiküldi őket Brüsszelbe az új pártvezető. De vajon onnan nem szólnak majd bele a - minden bizonnyal - újabb négy éves ellenzéki politizálásba? Mamutok, akik megmaradnak.

Botka László az MSZP országos listájának második helyéről kerül be a Parlamentbe jövőre. 2010-ben kikapott ugyan Fideszes ellenfelétől Szegeden, és ősszel megtartotta polgármesteri székét, amit azonban úgy tűnik, a jobban jövedelmező országgyűlési székére cserél el - de egyéniben nem meri magát megmérettetni. Újabb mamut, aki megmarad.

De nem csak Botkát tartalmazza a lista befutónak nevezhető része a régiek közül. Többek között Tóbiás József, Gúr Nándor, Molnár Zsolt, Hiller István, Korózs Lajos és Varga László sem az új arcok közül való - politizáltak ugyanis korábban az MSZP színeiben. Újabb mamutok.

És egy érdekesség egy Origó-cikkből: egy régi szoci szerint sok új arc van, de kevés új agy Mesterházy körül. A cikk - a szoci forrásra hivatkozva - úgy fogalmaz: "lehet, hogy például Veres János vagy Szekeres Imre a pártban mindenkinél jobban ért a gazdasághoz, de szerinte ha továbbra is ők beszélnek a tévében a devizahitelekről vagy a kormány gazdaságpolitikájáról a szocialisták nevében, "a választók szitkozódva felemlegetik a kormányzásunkat, és dühükben egy idő után végleg lemondanak az MSZP-ről"." - szóval ha Veres, vagy Szekeres azok a személyek az MSZP-ben, akik a legjobban értenek a gazdasághoz, akkor nagy bajban vagyunk - ha az MSZP kormányra készül. Kettejük kormányon láthatott teljesítménye sem egyenként, sem összesítve nem lenne megnyugtató a magyar gazdaság, vagy épp a magyar emberek számára, de ha náluk csak rosszabbak vannak, akkor komoly gondban van Mesterházy, és a szocialista párt. Hacsak nem egy esetleges kormányzás esetén átadnák a gazdaság irányítását más pártnak. Vagy talán a sokat emlegetett "kényelmes ellenzéki" szerepre készülnek...

Címkék: baloldal MSZP Mesterházy Attila Botka László Ujhelyi szoci mamutok

komment

süti beállítások módosítása