HTML

Egy hang blogja

Közélet, politika, történések. Az én hangommal. Nem világ-megváltok, nem eldöntök. Csak közlöm, mert hátha érdekel valakit egy hang. Egy szürke hang...

facebook

Friss topikok

Címkék

1956 (1) 444.hu (1) 4K! (2) Angela Merkel (1) Ángyán József (2) átlátszó.hu (1) ATV (1) Baja (2) Bajnai (3) Bajnai Gordon (16) Balaton Sound (1) baloldal (23) bank (1) blog (1) Bokros Lajos (5) Botka László (1) Budapest (1) Centrum Párt (1) civil mozgalom (1) cm (1) Cseh Miklós (1) Daneil Cohn-Bendit (1) demokratikus szocializmus (1) devizahitel (1) devizahitelesek (1) DK (4) Dopeman (1) E14 (3) Együtt2014 (1) Együtt 2014 (19) egy hang (1) egy hang blogja (1) éhségmenet (1) ellenzéki összefogás (5) EU (2) Európai Unió (3) facebook (2) Farkasházy (2) Fenyvessy Zoltán (1) Fidesz (6) FKgP (3) Fodor Gábor (1) Gréczy Zsolt (1) gyűlölet (1) Gyurcsány (2) Gyurcsány Ferenc (8) Hajdú-Bét (2) hazaáruló (1) Hegedüs Péter (2) hurrá (1) index (1) indulás (1) Istvánffy András (1) JESZ (1) Jobbik (1) jobboldal (2) jogegyenlőség (1) Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (1) Kádár János (1) KDNP (1) Keller László (1) kisgazdák (1) Kóka János (1) kommunista (2) Kónya Péter (2) kormány (1) korszakváltás (5) Közösség a Társadalmi Igazságosságért (1) KTI (1) Kuncze Gábor (3) Kúria (1) lájk (2) liberális (4) Liberális Párt (6) like (1) LMP (6) Magyar Munkáspárt (3) MDF (4) média (1) melegfelvonulás (1) Mesterházy Attila (8) MIÉP (1) Milla (1) miniszterelnök-jelölt (1) Modern Magyarország Mozgalom (2) Molnár F. Árpád (1) MOMA (1) MSZDP (4) MSZMP (2) MSZP (14) Munkáspárt 2006 (1) Negyedik Köztársaság Párt (4K!) (3) Németország (1) Nemzeti Válogatott (1) Népi Front (2) Orbán-lányok (2) Orbán Viktor (8) PM (1) politikai közép (1) Pride (1) rendszerváltás (3) Rui Tavares (1) Schiffer András (1) Schmuck Andor (4) Seres Mária (1) Szász Károly (1) szavazás (1) SZDSZ (6) Székesfehérvár (1) SZEMA (2) Szili Katalin (2) Szilvásy Péter (1) SZOCDEMEK (2) Szociális Unió (2) szocializmus (3) szoci mamutok (1) Szolidaritás (2) Tarlós István (1) Tavares jelentés (1) Tóth Zoltán (1) Ujhelyi (2) Ungár Klára (1) választás 2014 (17) videófelvétel (2) Wallis (1) Címkefelhő

Szívemnek kedves, és a gondolkodásmódom visszaigazolása, hogy felmerült a kérdés (nálamnál nagyobbakban is): hogyan kormányozna az összbaloldali horda, ha már a közös választási indulás feltételeiben és módjában sem képes megegyezni, és őszintének lenni egymáshoz?

Korábbi posztjaimban rendre feltettem a kérdést, hogy mi lesz akkor, ha Bajnai és Mesterházy megegyezik végre? Mi lesz, ha megnyerik a választást? Ha egy év alatt képtelenek közös miniszterelnök-jelöltet találni, megegyezni a közös képviselőjelöltekben, és a közös balliberális listában, akkor hogyan akarnak majd kormánypártokként országot vezetni? Hát, most, hogy Bajnai is és Mesterházy is kihátrál az együttműködés mögül, noha, jó baloldaliként ezt sem őszintén és nyíltan téve, már másokban is felvetődött ez a kérdés.

De, vajon megoldhatná-e a helyzetet egy előválasztás. Ja, persze akkor, ha őszintén gondolta volna bármelyik fél is. A válasz szerintem a nem lenne. Bajnai agyament ötlete szerint közvélemény-kutatások alapján dőlhetne el, hogy Ő, vagy Attila a nyerő, Mesterházy messzebb ment: a választókkal szavaztatná meg magát.

Amerikai példa? Egy frászt. Ugyan a "demokrácia" lehallgatási botrányaival fűszerezett "fellegvára" minden választás előtt előválasztást tart, hogy a pártok így döntsék el, ki lesz a jelöltjük. De ez csak álca. Ha kicsit is a híres amerikai demokrácia színfala mögé lesünk, láthatjuk, hogy abból lesz jelölt, amely politikus cége több pénzt ad pártjának a kampányra, az előválasztás nem más, mint a szavazók felpörgetése, ha úgy tetszik, a szavazói hajlandóság növelése. Érdemben nem dönt el semmit, csak látszólag.

Most a kedves és kedvetlen liberális barátaim persze azt mondják, hogy "Orbán jól kitalálta az új választási eljárást", azaz, hogy összefogásra "kényszeríti" az ellenzék erőit, kedves barátaim, a helyzet ennél egyszerűbb. Senki nincs semmire kényszerítve. Az LMP nem kényszerült összefogásra? Vagy a 4K? A helyzet ennél valóban egyszerűbb. Ha Bajnai és Mesterházy pártjának kicsit is fontosabb lenne a kormányzás, mint a húsosfazék, nem feszülnének egymásnak és egymáshoz, hanem önállóan indulnának, "győzzön a jobbik", ja bocs, "győzzön a balik" elv szerint. De, hát a pénz az nagy úr. Főleg, ha nincsenek nokiás dobozok...

És most mi lesz? MSZP-DK-MSZDP szövetség, és liBajnai Együtt a korszakváltók pártja 2014-PM-választási szövetségpárt, vagy mi a fene külön indul? Vagy mégsem? Hát. Amikor a bogrács mellett állunk, és érezzük a finom pörkölt finom illatát, jobban megéhezünk. És sok mindent megteszünk, hogy elsőkként szedhessünk a kis műanyag, eldobható tányérunkba, hogy megehessük a kis műanyag, eldobható kanalunkkal.

Címkék: liberális baloldal MSZP LMP Gyurcsány Ferenc Mesterházy Attila Bajnai Gordon választás 2014 Együtt 2014 MSZDP

komment · 1 trackback

süti beállítások módosítása