HTML

Egy hang blogja

Közélet, politika, történések. Az én hangommal. Nem világ-megváltok, nem eldöntök. Csak közlöm, mert hátha érdekel valakit egy hang. Egy szürke hang...

facebook

Friss topikok

Címkék

1956 (1) 444.hu (1) 4K! (2) Angela Merkel (1) Ángyán József (2) átlátszó.hu (1) ATV (1) Baja (2) Bajnai (3) Bajnai Gordon (16) Balaton Sound (1) baloldal (23) bank (1) blog (1) Bokros Lajos (5) Botka László (1) Budapest (1) Centrum Párt (1) civil mozgalom (1) cm (1) Cseh Miklós (1) Daneil Cohn-Bendit (1) demokratikus szocializmus (1) devizahitel (1) devizahitelesek (1) DK (4) Dopeman (1) E14 (3) Együtt2014 (1) Együtt 2014 (19) egy hang (1) egy hang blogja (1) éhségmenet (1) ellenzéki összefogás (5) EU (2) Európai Unió (3) facebook (2) Farkasházy (2) Fenyvessy Zoltán (1) Fidesz (6) FKgP (3) Fodor Gábor (1) Gréczy Zsolt (1) gyűlölet (1) Gyurcsány (2) Gyurcsány Ferenc (8) Hajdú-Bét (2) hazaáruló (1) Hegedüs Péter (2) hurrá (1) index (1) indulás (1) Istvánffy András (1) JESZ (1) Jobbik (1) jobboldal (2) jogegyenlőség (1) Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (1) Kádár János (1) KDNP (1) Keller László (1) kisgazdák (1) Kóka János (1) kommunista (2) Kónya Péter (2) kormány (1) korszakváltás (5) Közösség a Társadalmi Igazságosságért (1) KTI (1) Kuncze Gábor (3) Kúria (1) lájk (2) liberális (4) Liberális Párt (6) like (1) LMP (6) Magyar Munkáspárt (3) MDF (4) média (1) melegfelvonulás (1) Mesterházy Attila (8) MIÉP (1) Milla (1) miniszterelnök-jelölt (1) Modern Magyarország Mozgalom (2) Molnár F. Árpád (1) MOMA (1) MSZDP (4) MSZMP (2) MSZP (14) Munkáspárt 2006 (1) Negyedik Köztársaság Párt (4K!) (3) Németország (1) Nemzeti Válogatott (1) Népi Front (2) Orbán-lányok (2) Orbán Viktor (8) PM (1) politikai közép (1) Pride (1) rendszerváltás (3) Rui Tavares (1) Schiffer András (1) Schmuck Andor (4) Seres Mária (1) Szász Károly (1) szavazás (1) SZDSZ (6) Székesfehérvár (1) SZEMA (2) Szili Katalin (2) Szilvásy Péter (1) SZOCDEMEK (2) Szociális Unió (2) szocializmus (3) szoci mamutok (1) Szolidaritás (2) Tarlós István (1) Tavares jelentés (1) Tóth Zoltán (1) Ujhelyi (2) Ungár Klára (1) választás 2014 (17) videófelvétel (2) Wallis (1) Címkefelhő

MIÉP 2013. márc 15 A.jpgAmióta elindítottam blogomat, igyekszem teret adni rajta keresztül olyanoknak, akikről keveset hallani a médiában. Ezúttal dr. Fenyvessy Zoltánt, az egykor szebb napokat megélő Magyar Igazság és Élet Pártjának (MIÉP) elnökét kérdeztem terveiről, véleményéről.

Endrésik Zsolt és Rozgonyi Ernő a Jobbik frakciójából való kilépésük után újra a régi pártjuk, a MIÉP színeiben politizálnak; jövőre jelölteket állítanak az országgyűlési választásokon, hogy egyedül-e, vagy valakivel közösen, az még nem dőlt el; az EU-szkeptikusokat célozták meg új, "EU? Így nem!" névre hallgató kampányukkal, ennek sikerességétől függően állítanak listát a jövő évi EP-választásokon; nem szeretnék megbuktatni a kormányt, katalizátor szerepet szánnak maguknak, a Fidesz és a Jobbik között álló konstruktív ellenzékként; vissza vennék a stratégiailag fontos, privatizált ágazatokat, újra indítanák az élelmiszer-feldolgozó iparunkat, így vezetnék ki hazánkat a kátyúból. Ezekről, és más érdekességekről beszélgettem a radikális párt elnökével.

Egy hang kérdezi: A MIÉP-et az Antall-kormány nagyobbik pártjából, az MDF-ből kiváló Csurka István alapította meg. 1994-ben nem, 1998-ban azonban bejutottak az Országgyűlésbe. 2002-ig parlamenti párt volt az Önök pártja, azóta viszont nem nagyon hallani róla. Mi az oka a hosszas csendnek a MIÉP háza táján?

Fenyvessy Zoltán válaszol: A csend 2006 után következett be. 2006-ban még együtt indultunk a parlamenti választáson a Jobbikkal ez azonban csalódást okozott. Ezt követte a csend. Ennek okáról az akkori elnök (Csurka István - a szerk.) tudna nyilatkozni – de sajnos már nem tud. Nekem az az érzésem, hogy azért, hogy elősegítse a FIDESZ 2/3-os győzelmét azzal, hogy a MIÉP ne vegyen el még 1 %-ot sem. Ezen túl újra visszafordult a színház felé – drámákat írt, színházat szerzett, így akart a fejekben világosságot teremteni a „Lámpás program”-mal.

DSCF3630.JPGPártjuk új vezetése új lendületet kíván adni a radikális pártnak. Azonban úgy tűnik, egyenlőre a Jobbikon kívül nem marad tér a radikális oldalon más szerveződésnek. Ön szerint hogyan tudják elérni azt, hogy a radikális szavazók újra Önökre figyeljenek, és a Jobbik által elcsábított szavazóik visszataláljanak a MIÉP-hez?

Eszközök nélkül ez nehéz. Korábban legalább a Magyar Fórum hetilap közzétette a MIÉP rendezvényeit, elképzeléseit, de most már ez sincs, mert az újság azoknak a kezében van, akik a MIÉP megszűnését akarták – ők tudják, hogy miért. Manapság minden attól függ, hogy el tudunk-e jutni a választókhoz. A hivatalos tömegkommunikációs eszközök ugyanúgy diszkriminálják a MIÉP-et, mint korábban. Pedig jogilag ugyanolyan helyzetben vagyunk, mint Gyurcsány vagy Bajnai pártjai – vannak képviselőink az Országgyűlésben, de nincs frakciónk. Ha a média korrekt lenne, és a velünk jogilag egy kategóriába tartozó pártokhoz hasonló megszólalást tenne lehetővé, nem lenne gondunk a tőlünk a Jobbikhoz (vagy a FIDESZ-hez) pártolt szavazók visszahódítása terén. Anélkül ugyanis, hogy mélyebben bele kívánnék menni más párt kritizálásába, szerintünk a Jobbik az általa felvetett, sokszor valós problémákra többnyire nem megfelelő (vagy éppenséggel provokáló vagy káros) megoldásokat kínál. Rólunk egyébként új honlapunkot (www.miep.atw.hu) lehet információt szerezni.  

Nem tartanak attól, hogy a jobboldal megosztásával a jelenlegi polgári-kereszténydemokrata kormányt gyengítik a jövő évi választáson?

A MIÉP-et mindig a jobboldal megosztásával vádolták. Álláspontunk szerint nekünk éppen a katalizátor szerep juthat, amire viszont szükség van. A FIDESZ és a Jobbik között határozzuk meg helyünket, az 1998-2002 között már bizonyított konstruktív ellenzéki magatartással. Mi a nemzet számára fontos kérdésekben olyan szavazókat tudnánk az ilyen javaslatok mögé állítani, akik egyébként sem a FIDESZ-re, sem a Jobbikra nem szavaznának. Tehát nem gyengítenénk, hanem erősítenénk a polgári – keresztény demokrata oldalt.

Apropó. Ha már a ’14-es választásnál tartunk. Tervezik, hogy jelölteket állítanak? Önállóan, vagy más

Dr. Fenyvessy Zoltán 1949-ben született a Pest megyei Pilis községben. Gyermekkorában költözött családjával a fővárosba. Nős, két gyermek édesapja. A Pécsi Jogtudományi Egyetemen szerzett jogi diplomát.

A MIÉP-nek 1994 óta alelnöke, Csurka István halála óta elnöke. 16 évig volt a párt önkormányzati képviselője, 1998 és 2002 között pedig országgyűlési képviselője.

pártokkal, akár a Jobbikkal, akár az újra zászlót bontó FKgP-vel?

Természetesen tárgyalunk együttműködésről, hogy kikkel az még nem publikus, de hogy ennek mi lesz a végeredménye, még nem tudható. Ezért úgy készülünk, hogy ha mégsem lenne megegyezés, akkor önállóan indítanánk el a jelöltjeinket.

Van kapcsolatuk az előző kérdésemben is megemlített újra zászlót bontó, Hegedűs Péter egykori tévés által vezetett Független Kisgazdapárttal? Hogyan látja, szükség van kisgazdákra a politikában?

Remélem, hogy a mezőgazdaság,- és ezáltal a gazdatársadalom is – újra elfoglalja azt a helyét a társadalmi közegben, amely méltán megilleti. Ezt a réteget pedig képviselni kell a politikában. Hogy ki által, azt majd a választók eldöntik.

Önök azt hirdetik magukról, hogy jelenleg is van parlamenti képviselőjük. Endrésik Zsolt és Rozgonyi Ernő ugyanis kiléptek a Jobbik frakciójából, és csatlakoztak a MIÉP-hez, jóllehet önálló frakció alapításához ketten kevesen vannak. A választók azonban nem úgy ismerik Őket, mint MIÉP-eseket, hanem mint „szakadár” Jobbikosokat. Személyük mögött állnak a MIÉP szakértői? A MIÉP programját hivatottak sikerre vinni a Parlamentben?

Igen, ők felvállalták a MIÉP elveit, hiszen mielőtt Jobbikosok lettek, mindketten a MIÉP-ben politizáltak, így nem esett nehezükre. Rozgonyi Ernő nem kért szakértőt, mert ő közgazdász és úgyis csak az abba a tárgykörbe tartozó témákban szólal fel. Endrésik Zsolt több témát is felvállal, neki szoktunk adni háttéranyagokat a felszólalásaihoz.

MIÉP aláírásgyűjtő kampány A4 A.JPGJövőre nem csupán országgyűlési választásokat tartanak hazánkban, hanem Európai Parlamenti választást is. Az eddigi EP-választásokon a MIÉP megmérettette magát, jóllehet kevés sikerrel. Európai kampányai során azonban mindig EU-szkeptikus hangot ütött meg. Tervezik, hogy jövőre is állítanak listát, és megpróbálják az EU-szkeptikus magyarok egyre tágabb körét maguk mellé állítani?

Az EU bizonyos szerveinek nyíltan Magyarország elleni magatartása miatt aláírásgyűjtésbe kezdünk, arra alapozva, hogy eredetileg is csak a MIÉP hirdette azt, hogy „ÍGY NEM”, tehát a csatlakozási tárgyalásokon elért feltételekkel nem lett volna szabad belépnünk az Európai Unióba. Hogy jövőre indulunk-e az EP választáson, az több dologtól is függ, például, hogy az aláírásgyűjtés során milyen tapasztalatokat szerzünk az emberek EU-val kapcsolatos hozzáállásáról; hogy lesz-e együttműködés másokkal, stb.

Kapcsolatban állnak külföldi, akár EU-s, akár EU-n kívüli országok radikális, EU-szkeptikus pártjaival? Milyen az Önök egykor elég gyenge külföldi megítélése?

Jelenleg nincs ilyen kapcsolatunk, de dolgozunk azon, hogy legyen. A külföldi megítélésünkről nincs információm, de őszintén szólva nem ahhoz igazítanánk az álláspontunkat akkor sem, ha tudnánk róla.

A MIÉP-et a közvélemény kutatások adatai alapján nem lehet mérni. Ön szerint mi lehet ennek az oka? Hogy áll a szervezeti hátterük? Megvannak még az erős fővárosi és vidéki szervezeteik?

Hogy a közvélemény kutatások nem mutatják a MIÉP támogatottságát, az igaz. De hogy azért-e, mert nem tudják mérni, vagy azért, mert nem is akarják, ez nem derül ki. Én az utóbbi 8-10 évben nem találkoztam olyan közvélemény kutatással, amely rákérdezett volna a MIÉP-re is a támogatható pártok között. Utoljára a MIÉP-Jobbik idején, de akkor is csak így együtt kérdeztek rá erre. A szervezeti hátterünk meggyengült, de jelenleg éppen ennek a megerősítésén dolgozunk.

Kép0126.jpgMikorra készül el, és kerül a nyilvánosság elé a MIÉP választási programja? Milyen főbb motívumokat ismerhetünk már most belőle? Hogyan gyorsítanák fel a lassan, de biztosan gyarapodni kezdő gazdaságunkat?

Programot akkor kell készíteni, amikor véglegessé válik, hogy egyedül, vagy másokkal együtt indulunk a választásokon. Egyébként nem látunk okot arra, hogy alapvető korábbi célkitűzéseinken változtassunk – de természetesen aktualizálni kell az azóta bekövetkezett változások miatt. A MIÉP elnöksége ez év elején elfogadta azt a dokumentumot, amely célkitűzéseink gerincét képezi. Ennek elkészülte óta persze jöttek még új javaslatok. A csatolt anyag tehát várhatóan még bővülni fog. Ami a gazdaság bővülésének felgyorsítását illeti, fontosnak tartjuk egy kizárólag magyar állami tulajdonban lévő hitelbank létrehozását; a privatizálás során külföldi tulajdonba került vagy megszüntetett ágazatok állami kézbe visszavételét, illetve újra megteremtését (pl. víz-, energia-, gázszolgáltatás, ill. élelmiszer feldolgozó ipar, könnyűipar, stb.); a hazai természeti kincs vagyon visszavételét a külföldiektől (pl. gyógyvíz, ásványvíz, földgázkitermelés, stb.).

Köszönöm az interjút!

Címkék: jobboldal Jobbik Európai Unió MIÉP választás 2014 Fenyvessy Zoltán

komment

süti beállítások módosítása