HTML

Egy hang blogja

Közélet, politika, történések. Az én hangommal. Nem világ-megváltok, nem eldöntök. Csak közlöm, mert hátha érdekel valakit egy hang. Egy szürke hang...

facebook

Friss topikok

Címkék

1956 (1) 444.hu (1) 4K! (2) Angela Merkel (1) Ángyán József (2) átlátszó.hu (1) ATV (1) Baja (2) Bajnai (3) Bajnai Gordon (16) Balaton Sound (1) baloldal (23) bank (1) blog (1) Bokros Lajos (5) Botka László (1) Budapest (1) Centrum Párt (1) civil mozgalom (1) cm (1) Cseh Miklós (1) Daneil Cohn-Bendit (1) demokratikus szocializmus (1) devizahitel (1) devizahitelesek (1) DK (4) Dopeman (1) E14 (3) Együtt2014 (1) Együtt 2014 (19) egy hang (1) egy hang blogja (1) éhségmenet (1) ellenzéki összefogás (5) EU (2) Európai Unió (3) facebook (2) Farkasházy (2) Fenyvessy Zoltán (1) Fidesz (6) FKgP (3) Fodor Gábor (1) Gréczy Zsolt (1) gyűlölet (1) Gyurcsány (2) Gyurcsány Ferenc (8) Hajdú-Bét (2) hazaáruló (1) Hegedüs Péter (2) hurrá (1) index (1) indulás (1) Istvánffy András (1) JESZ (1) Jobbik (1) jobboldal (2) jogegyenlőség (1) Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (1) Kádár János (1) KDNP (1) Keller László (1) kisgazdák (1) Kóka János (1) kommunista (2) Kónya Péter (2) kormány (1) korszakváltás (5) Közösség a Társadalmi Igazságosságért (1) KTI (1) Kuncze Gábor (3) Kúria (1) lájk (2) liberális (4) Liberális Párt (6) like (1) LMP (6) Magyar Munkáspárt (3) MDF (4) média (1) melegfelvonulás (1) Mesterházy Attila (8) MIÉP (1) Milla (1) miniszterelnök-jelölt (1) Modern Magyarország Mozgalom (2) Molnár F. Árpád (1) MOMA (1) MSZDP (4) MSZMP (2) MSZP (14) Munkáspárt 2006 (1) Negyedik Köztársaság Párt (4K!) (3) Németország (1) Nemzeti Válogatott (1) Népi Front (2) Orbán-lányok (2) Orbán Viktor (8) PM (1) politikai közép (1) Pride (1) rendszerváltás (3) Rui Tavares (1) Schiffer András (1) Schmuck Andor (4) Seres Mária (1) Szász Károly (1) szavazás (1) SZDSZ (6) Székesfehérvár (1) SZEMA (2) Szili Katalin (2) Szilvásy Péter (1) SZOCDEMEK (2) Szociális Unió (2) szocializmus (3) szoci mamutok (1) Szolidaritás (2) Tarlós István (1) Tavares jelentés (1) Tóth Zoltán (1) Ujhelyi (2) Ungár Klára (1) választás 2014 (17) videófelvétel (2) Wallis (1) Címkefelhő

cme14.jpgMinap találtam (teljesen véletlenül) a Székesfehérvári Civil Mozgalom Facebook-oldalára, ahol meglepődve vettem tudomásul, hogy a városi CM összefogott a Bajnai-csapattal.

De miért is érdekes ez számomra?

2010 előtt, a választási kampányban ismét megjelentek a "középen állók". A 2002-ben a Centrum Párt által kevésbé sikeresen (lásd: nem jutott a Parlamentbe) és a 2006-ban az MDF által annál sikeresebben használt farsangi álarc, azaz a politikai centrum, a középen állóság álarca természetesen a három évvel ezelőtti választáson is népszerű volt. Bár Magyarországon ez az álarc kicsit deformált. Nem a klasszikus közepet jelenti. Nem arról van szó, hogy a politikája a társadalmi egységre, a politizálás, programalkotás, majd kormányzás során jobb- és baloldali politikai elemeket egyaránt - az ország valós érdeke szerint - felhasználó politikai utat jelenti (már, ha valahol egyáltalán létezik ilyen, és jó, hogy létezik), hanem a "sem MSZP, sem Fidesz" utat. Itthon a közép, az kategorikusan épít a két nagy pártból, sőt a teljes politikai elitből (vagy ez a kettő ugyan az?) kiábrándult választópolgárokra.

No, de hogy jön ide a közép, és a Civil Mozgalom, no, meg 2010?! Szóval három éve is népszerű volt a közép, avagy a "sem MSZP, sem Fidesz" álarc. Felbuzdulva részben a Centrum Párt, részben az MDF korábbi sikerein, többen is megkísérelték magukra harácsolni - a jelek szerint legeredményesebben az LMP. Mert azt mondták, lehet más... És volt még egy versenyző: Seres Mára, és az általa vezetett Civil Mozgalom.

Ezt a pártot, vagy egyesületet, vagy mozgalmat, vagy ki tudja pontosan mit, Seres Mária mátraverebélyi polgármester alapította. Elvileg - önmeghatározása alapján - civilek szövetsége, civil szervezetek összefogása, mely civil kontrollt szeretne az Országgyűlés munkájában megjeleníteni. És se nem jobb, se nem bal. (no, nem keresztény és magyar, mert az a MIÉP...).

2010-ben Seres Máriának, a Civil Mozgalomnak nem sikerült hatékonyan felvenni a Dávid Ibolya, és az MDF által elhajított álarcot, hiszen az állami támogatást jelentő 1%-ot sem érte el. De helyi szervezetei vannak, többek közt Székesfehérváron. Ahol önkormányzati képviselőt is ad a helyi testületbe.

És itt az általam érdekesnek tartott jelenség. Ami a bejegyzésem címét is adta.

A minap ugyanis rákerestem a Civil Mozgalomra a Facebookon, létezik-e még, él-e még?! Mit találtam? Civil Mozgalom Fehérvár. Amely együtt működik az Együtt 2014-gyel, Bajnai-Árok-Kónya gittegyletével. És elgondolkodtam, hogy a volt MSZP-s miniszterelnök, a kendermagos, volt SZDSZ-es Kónya jelentheti a CM szerint a civil kontrollt? Vagy csupán a szervezetépítés egy ilyen, gyors és hatékony módját választotta az E'14? Hmmm... Mindenesetre az a kis hitele is elszállt Seres Mária csapatának a szememből, ami eddig volt. Ha volt egyáltalán.

Címkék: cm civil mozgalom Székesfehérvár LMP Bajnai Gordon MDF Seres Mária politikai közép Együtt 2014 E14 Centrum Párt

komment

süti beállítások módosítása