HTML

Egy hang blogja

Közélet, politika, történések. Az én hangommal. Nem világ-megváltok, nem eldöntök. Csak közlöm, mert hátha érdekel valakit egy hang. Egy szürke hang...

facebook

Friss topikok

Címkék

1956 (1) 444.hu (1) 4K! (2) Angela Merkel (1) Ángyán József (2) átlátszó.hu (1) ATV (1) Baja (2) Bajnai (3) Bajnai Gordon (16) Balaton Sound (1) baloldal (23) bank (1) blog (1) Bokros Lajos (5) Botka László (1) Budapest (1) Centrum Párt (1) civil mozgalom (1) cm (1) Cseh Miklós (1) Daneil Cohn-Bendit (1) demokratikus szocializmus (1) devizahitel (1) devizahitelesek (1) DK (4) Dopeman (1) E14 (3) Együtt2014 (1) Együtt 2014 (19) egy hang (1) egy hang blogja (1) éhségmenet (1) ellenzéki összefogás (5) EU (2) Európai Unió (3) facebook (2) Farkasházy (2) Fenyvessy Zoltán (1) Fidesz (6) FKgP (3) Fodor Gábor (1) Gréczy Zsolt (1) gyűlölet (1) Gyurcsány (2) Gyurcsány Ferenc (8) Hajdú-Bét (2) hazaáruló (1) Hegedüs Péter (2) hurrá (1) index (1) indulás (1) Istvánffy András (1) JESZ (1) Jobbik (1) jobboldal (2) jogegyenlőség (1) Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (1) Kádár János (1) KDNP (1) Keller László (1) kisgazdák (1) Kóka János (1) kommunista (2) Kónya Péter (2) kormány (1) korszakváltás (5) Közösség a Társadalmi Igazságosságért (1) KTI (1) Kuncze Gábor (3) Kúria (1) lájk (2) liberális (4) Liberális Párt (6) like (1) LMP (6) Magyar Munkáspárt (3) MDF (4) média (1) melegfelvonulás (1) Mesterházy Attila (8) MIÉP (1) Milla (1) miniszterelnök-jelölt (1) Modern Magyarország Mozgalom (2) Molnár F. Árpád (1) MOMA (1) MSZDP (4) MSZMP (2) MSZP (14) Munkáspárt 2006 (1) Negyedik Köztársaság Párt (4K!) (3) Németország (1) Nemzeti Válogatott (1) Népi Front (2) Orbán-lányok (2) Orbán Viktor (8) PM (1) politikai közép (1) Pride (1) rendszerváltás (3) Rui Tavares (1) Schiffer András (1) Schmuck Andor (4) Seres Mária (1) Szász Károly (1) szavazás (1) SZDSZ (6) Székesfehérvár (1) SZEMA (2) Szili Katalin (2) Szilvásy Péter (1) SZOCDEMEK (2) Szociális Unió (2) szocializmus (3) szoci mamutok (1) Szolidaritás (2) Tarlós István (1) Tavares jelentés (1) Tóth Zoltán (1) Ujhelyi (2) Ungár Klára (1) választás 2014 (17) videófelvétel (2) Wallis (1) Címkefelhő

Orbán Viktor pár hónapja azt mondta, 2014-ben jön el az a küzdelem, és reményei szerint az a győzelem, ami végső csapás lehet a jelenlegi, posztállampárti baloldalra. Ha jobban tetszik: "ez a harc lesz a végső", amire Orbán a rendszerváltás óta vár. A baloldal jelenlegi állapota egyenlőre előre vetíti a jobboldal újabb győzelmét - de vajon mi lesz utána? Vajon valóban csak ezt vetíti előre a szétesett baloldal? Vagy valami egészen mást? Egy új baloldal születését is?

Talán csak a Fidesz az egyetlen olyan erő ma, amely a rendszerváltás óta nem darabolódik, hanem ellenkezőleg: gyarapodik. Bár a jobboldal sem mentes a kiválásokból, pártszakadásoktól, hiszen emlékezzünk vissza a MIÉP kiválására a rendszerváltást követően pár évvel a kormányzó MDF-ből, vagy pár év múlva szintén ezen pártból pattant ki a Csurka-féle pártnál is kisebb sikert elkönyvelő Magyar Demokrata Néppárt, vagy később a Dávid Ibolya-féle irányvonallal nem rokonszenvezők köréből megalakult, a Fideszhez húzó Nemzeti Fórum. Az FKgP-ből pedig gombamód szaporodtak a kisgazda szervezetek, pártocskák, egyesületecskék, melyek közül jelenleg valamire említhető szervezet a Turi-Kovács Béla vezette Kisgazda Polgári Egyesület, mely jóllehet nem önálló tevékenységének köszönheti parlamenti mandátumait, mintsem inkább (a Nemzeti Fórumhoz hasonlóan) a Fidesznek. De mint ezek a tények is mutatják, valóban a Fidesz az, amiből egyenlőre nem kiugranak a pártok, hanem amelybe beolvadnak. A kormánypártok, és szövetségesei ezt a szövetségi politikának, és a néppárti jellegnek tulajdonítják, az ellenzék a kis pártok túlélési küzdelmének, és a Fidesz bekebelező magatartásának.

De mi a helyzet a baloldalon mindeközben?

Az SZDSZ hatalmas adósságot maga mögött hagyva szűnik meg, poraiból Kuncze Gábor Szabadelvű Polgári Egyesületet, Fodor Gábor Magyar Liberális Pártot próbál meg összetákolni, korábban pedig kiugrott már Ungár Klára Szabad Emberek Magyarországért pártja. És amióta tudjuk, hogy mekkora adósságot hagy maga mögött az "állam rossz gazda" liberális párt, melyet természetesen mi, adófizetők fogunk kifizetni, már tudjuk, hogy az egykori liberális vezérek miért nem az SZDSZ-t próbálták meg feléleszteni, miért kellett új pártocskákat életre hívni.

De a liberálisok mellett a baloldal többi szereplője is elég keszekusza utat jár be.

Persze azt, hogy a Gyurcsány vezette DK, (melyet, ha szóviccet szeretnék használni, akkor azt mondhatnám, hogy azért DK, mert DélKelet felé vezetné az országot, a Balkán felé, és a balkáni állapotok felé) valójában liberális, vagy baloldali, nem lehet tudni - Mesterházyék szerint ugyanis liberális, Fodor szerint pedig baloldali. De éppen ez a dilemma az Együtt 2014  Együtt - a Korszakváltók Pártja - PM szövetség esetében is fennáll. De nem is ez a lényeg, hiszen mondhatni: egykutya.

Egy a közös ezekben a pártokban: kétnaponta kiállnak a sajtó elé, és közlik: teljes összefogással lehet leváltani Orbán velejéig romlott, bűzös, mocskos rezsimjét. De mi is az a teljes összefogás? No, ez az, amit másként definiálnak. Bajnaiék egyértelműen ragaszkodnak az MSZP-vel megkötött szerződésükhöz, mely teljesen érthető is. Ha ugyanis ehhez hasonló megállapodást kötnének a DK-val, valószínűleg le kellene mondaniuk a saját listáról, mert ahhoz ugyanis 27 saját jelölt is szükségeltetik, amit nyilván a DK-soknak is biztosítani kellene. A két párt 54 egyéni jelöltje mellett az MSZP-nek minden bizonnyal kevés lenne a maradék 53 jelölti hely - többet adjanak a két minipártnak, mint saját maguknak? Na, ugye, hogy ne, azaz valószínűleg az Együtt-PM-nek, és a DK-nak is kevesebb jutna a 27-nél - akkor viszont mi értelme?!

De nem is ez a kutyakomédia a lényeg.

Hová tart a baloldal? Számomra hatalmas csalódást jelentett Istvánffy András 4K! elnök marihuanás kirohanása, viszont meglepő volt Szili Katalin KTI-je, a maga 15 alapító pártjával, egyesületével - és a maga 106 egyéni jelöltjével, saját listájával. Amit a VÉSZ is támogat. Mint ahogyan az is meglepetést okozott, hogy Schmuck Andor SZOCDEMEK-je valóban komolyan gondolja az önálló indulást a saját 106 jelöltjével és listájával. Ezek valóban egy új baloldal szárnybontásai, vagy pusztán az ellenzéki szereposztás harcai? Egyenlőre nem lehet tudni, azt viszont minden bizonnyal igen, hogy ha Schmuck, vagy Szili pártja, esetleg Istvánffy 4K!-ja bekerül a Parlamentbe jövőre, elindulhat egy új baloldal építése - no, persze ehhez az is kellene, hogy ne részegüljenek majd meg a szereplők a bársonyszéktől, és ne fussanak az MSZP tőrébe "ellenzéki összefogás", vagy "Együtt 2018" címén, hanem a választók előtt hitelesen képviselve a szociáldemokrata eszméket, önállóan mutassanak valós alternatívát. Mert ami most látszik, hogy az MSZP és Bajnai baloldala nem elég a választóknak, nem hiteles az emberek szemében, de ha most nem gondolják komolyan az új baloldal képviselői, akkor soha nem lesz új baloldal. Márpedig egy demokráciában szükség van rájuk. Pontosabban fogalmazva: egy demokráciában rájuk van szükség (a jelenlegi baloldallal szemben).

Címkék: baloldal 4K! SZDSZ Bajnai Gordon ellenzéki összefogás választás 2014 Együtt 2014 Schmuck Andor Szili Katalin SZEMA Negyedik Köztársaság Párt (4K!) Liberális Párt Szociális Unió KTI Közösség a Társadalmi Igazságosságért SZOCDEMEK

komment

süti beállítások módosítása