HTML

Egy hang blogja

Közélet, politika, történések. Az én hangommal. Nem világ-megváltok, nem eldöntök. Csak közlöm, mert hátha érdekel valakit egy hang. Egy szürke hang...

facebook

Friss topikok

Címkék

1956 (1) 444.hu (1) 4K! (2) Angela Merkel (1) Ángyán József (2) átlátszó.hu (1) ATV (1) Baja (2) Bajnai (3) Bajnai Gordon (16) Balaton Sound (1) baloldal (23) bank (1) blog (1) Bokros Lajos (5) Botka László (1) Budapest (1) Centrum Párt (1) civil mozgalom (1) cm (1) Cseh Miklós (1) Daneil Cohn-Bendit (1) demokratikus szocializmus (1) devizahitel (1) devizahitelesek (1) DK (4) Dopeman (1) E14 (3) Együtt2014 (1) Együtt 2014 (19) egy hang (1) egy hang blogja (1) éhségmenet (1) ellenzéki összefogás (5) EU (2) Európai Unió (3) facebook (2) Farkasházy (2) Fenyvessy Zoltán (1) Fidesz (6) FKgP (3) Fodor Gábor (1) Gréczy Zsolt (1) gyűlölet (1) Gyurcsány (2) Gyurcsány Ferenc (8) Hajdú-Bét (2) hazaáruló (1) Hegedüs Péter (2) hurrá (1) index (1) indulás (1) Istvánffy András (1) JESZ (1) Jobbik (1) jobboldal (2) jogegyenlőség (1) Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (1) Kádár János (1) KDNP (1) Keller László (1) kisgazdák (1) Kóka János (1) kommunista (2) Kónya Péter (2) kormány (1) korszakváltás (5) Közösség a Társadalmi Igazságosságért (1) KTI (1) Kuncze Gábor (3) Kúria (1) lájk (2) liberális (4) Liberális Párt (6) like (1) LMP (6) Magyar Munkáspárt (3) MDF (4) média (1) melegfelvonulás (1) Mesterházy Attila (8) MIÉP (1) Milla (1) miniszterelnök-jelölt (1) Modern Magyarország Mozgalom (2) Molnár F. Árpád (1) MOMA (1) MSZDP (4) MSZMP (2) MSZP (14) Munkáspárt 2006 (1) Negyedik Köztársaság Párt (4K!) (3) Németország (1) Nemzeti Válogatott (1) Népi Front (2) Orbán-lányok (2) Orbán Viktor (8) PM (1) politikai közép (1) Pride (1) rendszerváltás (3) Rui Tavares (1) Schiffer András (1) Schmuck Andor (4) Seres Mária (1) Szász Károly (1) szavazás (1) SZDSZ (6) Székesfehérvár (1) SZEMA (2) Szili Katalin (2) Szilvásy Péter (1) SZOCDEMEK (2) Szociális Unió (2) szocializmus (3) szoci mamutok (1) Szolidaritás (2) Tarlós István (1) Tavares jelentés (1) Tóth Zoltán (1) Ujhelyi (2) Ungár Klára (1) választás 2014 (17) videófelvétel (2) Wallis (1) Címkefelhő

Nem együttműködési megállapodást kötött, azaz nem nyitotta újra az MSZP-vel kötött megállapodást Bajnai szerint az Együtt - a Korszakváltók Pártja - Párbeszéd Magyarországért Párt Választási Szövetség, amikor a rendszerváltáskor még fideszes, majd az SZDSZ-ben politizáló, később saját pártot alapító Ungár Klárával kötött „programalapú támogatási megállapodást" - ahogy a korábbi MSZP-s miniszter és miniszterelnök fogalmazott.

Nem valószínű, hogy a legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint az alig 4%-on álló Bajnai-mozgalom a Szabad Emberek Magyarországért - Liberális Párt támogatóitól reméli a hiányzó 6%-ot a Parlamentbe kerüléshez, de biztosan jól jön az a pár száz plusz szavazó is, illetve az a sajtófigyelem, ami a megállapodás megkötését követi. Az ugyanis elemi érdeke az ellenzéknek, pontosabban az lenne. De a választások előtt bő fél évvel sem sikerül nekik tematizálni a közéletet, a kormányváltó hangulat, ami eddig sem volt elsöprő, folyamatosan apad - szintén a Tárki legfrissebb adatai szerint.

Ungár Kláráéktól ez a lépés - egyszerű földi halandó szavazópolgárként értelmezve - az egyetlen ésszerű lépés. Az ugyanis, hogy a Parlamentbe kerüljenek, még esélytelenebb, mint a Thürmer Gyula vezette Magyar Munkáspárt 5%-ra erősödése. Valószínűtlen az is, hogy mind a 107 egyéni választókerületben jelöltet tudtak volna állítani, de talán még az országos lista állításához szükséges 27 kerületben sem sikerült volna. Márpedig a "programalapú támogatási megállapodás" értelmében pont ettől lép el az Ungár-párt, cserébe Bajnaiék beépítik programjukba a SZEMA szakpolitikai javaslatait. Látván, hogy még a Parlamentbe kerülés is necces az Együtt-PM-nek, biztos nem kell attól tartania senkinek, hogy ezeket a javaslatokat kormányzati intézkedésekké teszik, így Bajnai sem vállalt hatalmas kockázatot a megállapodással. Ungárék viszont egy kis "csurranás-cseppenést" remélhetnek egy esetleges kormányváltás esetén.

Az viszont, hogy a szocialisták miként értelmezik majd, hogy Bajnai az MSZP megkerülésével köt megállapodásokat ex-SZDSZ-es politikusokkal, kérdéses - no, meg az is, hogy hogyan vetíti majd a szocialista párt korábbi miniszterelnöke a korszakváltás ígéretének képét erre a lépésére.

Címkék: liberális baloldal Bajnai Gordon ellenzéki összefogás Együtt 2014 SZEMA Ungár Klára

komment

süti beállítások módosítása